Bitcoin in država

Četrtek, 28. december 2017, 18:00 – 21:00.
Salon uporabnih umetnosti, Glavni Trg 1, Maribor

Ko je skrivnostni Satoshi Nakamoto leta 2009 ustvaril bitcoin, nam je v prvem izrudarjenem bloku zapustil sporočilo povzeto iz naslova londonskega Timesa: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for bank.” To je namig, da je bitcoin odgovor na finančno krizo in upor proti temu, da država rešuje banke.

Najprej so bitcoin začeli uporabljati poznavalci kriptografije, računalničarji, programerji, kmalu pa iz ideoloških razlogov zelo goreče tudi anarhisti, anarholiberalci, anarhokapitalisti, klasični liberalci, libertarianci in ostali kritiki države in svetovnega finančnega sistema. Vse ostalo je zgodovina.

Naši gostje :

dr. Anže Burger: ekonomist, izredni profesor in višji znanstveni sodelavec Fakultete za družbene vede v Ljubljani

Marko Žerjal: IT strokovnjak, poznavalec in zgodnji uporabnik bitcoina

dr. Jure Stojan: Inštitut za strateške rešitve (ISR). Na univerzi v Oxfordu je doktoriral iz ekonomske zgodovine.

Izpeljali smo dogodek Bitcoin in država. Naša gosta sta bila dr. Jure Stojan in Marko Žerjal. Najavljeni gost dr. Anže Burger se nam na žalost ni uspel pridružiti zaradi nepredvidljivega dogodka.
Marko Žerjal je najprej spregovoril o tem, kako bitcoin deluje. To je izvedel na zelo zanimiv način. Po predstavitvi je iz občinstva prejel tehnična vprašanja, ki so dokazala, da nekateri zelo dobro vedo, kako bitcoin deluje.
Dr. Jure Stojan je bitcoin postavil v kontekst ekonomske zgodovine in predstavil, kako so se pred kratkim začeli trgovati na borzah z bitcoin opcijami in napovedal, da se bo v enem letu pokazalo iz kakšnega testa je bitcoin in ali ga lahko veliki igralci s špekulacijami sesujejo.
Obiskovalci so napolnili Salon uporabnih umetnosti, ustvarili prijetno vzdušje, postavljali zanimiva vprašanja in tehtno komentirali.
Hvala vsem, ki ste prišli, in upamo, da se boste udeležili tudi naših naslednjih dogodkov!
Nekaj utrinkov z dogodka najdete v galeriji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.