Svetilnik v Rimskih termah 2019

Izpeljali smo enodnevni seminar z naslovom Svoboda v nesvobodnem svetu.

Galerija:


Bernard Brščič: Geopolitika v 21. stoletju: Fukuyama, Huntington, Dugin

Leto 1989 je bilo annus mirabilis, ko se je zdelo, da smo priča koncu zgodovine. Liberalizem, parlamentarna demokracija in tržno gospodarstvo naj bi postali edina igra v mestu. 30 let po padca berlinskega zidu lahko rečemo, da smo priča koncu liberalne utopije. Svoboda in svobodnjaštvo so na udaru, ideologije in religije niso mrtve. Socializem ni mrtev, islam ni mrtev, sovražniki svobodne družbe se združujejo v mavrično koalicijo, ki želi spodkopati evropsko civilizacijo. Liberalizem je evropski civilizacijski pojav, nezdružljiv z multikulturnostjo. Če bo želel preživeti, bo moral postal netoleranten do netolerantnih in totalitarnih ideologij in religij.


dr. Tomislav Sunić: Jezikovne manipulacije in demoniziranje drugače mislečih

Če želimo vedeti, kako svobodna je država, ne smemo brati njene ustave, temveč kazenski zakonik. Danes zaradi zanikanja holokavsta in sovražnega govora v Evropi v zaporih skoraj dva tisoč ljudi.

Oblast želi eliminirati svoje nasprotnike. Najprej jih označi kot demone, pošasti, fašiste in rasiste, da za njih ne rabijo veljati človekove pravice, ker niso ljudje, temveč demoni. Parola: smrt fašizmu svoboda naroda tudi pomeni, da se fašist zasluži smrt, torej se ga lahko ubije.


Tomaž Štih: Kako bo umetna inteligenca vplivala na politiko in kakšni problemi se bodo odprli.

Čaka nas nagla izguba večine delovnih mest; srdit boj velekorporacij in držav za nadzor podatkov; družba nadzora; podjetja, ki ne bodo odgovorna za napake svojih izdelkov; vse bolj brezzoba vladavina prava; in na koncu podreditev našim robotskim gospodarjem.

  • Katera dela so na udaru je težko in nepredvidljivo napovedati. Čez palec: šoferji, kmetje, novinarji, prevajalci, delavci na blagajnah in okencih, agentje in posredniki, vojaki, brokerji na borzi, celo igralci…
  • Ocene izgub delovnih mest –45% delovnih mest v UK v 10 letih (Oxford) –40% delovnih mest v ZDA, 30% delovnih mest v UK do 2030 (PwC)
  • Politični pritiski: –Omejevanje umetne inteligence (davek na robote, drakonska regulacija, prepovedi robotizacije, itn.) –UTD in radikalno povečana stopnja prerazdeljevanja
  • Socialne ocene (Kitajska) in klasifikacija osebnosti
  • Detekcija „disidentskih nagnenj“ in avtomatično arhiviranje kritike vlade oz. t.i. sovražnega govora
  • Vladne oz. politične psihološke manipulacije
  • Nadzor preko socialnih omrežij
  • Nadzor preko pametnih telefonov

Branko Kleindienst: Kako javno nastopati, komunicirati in širiti ideje

Komunikacijo, javno nastopanje in širjen idej lahko primerjamo z vožnjo kolesa. Ko se učimo lahko dobimo kakšno prasko, ko se pa naučimo, znamo »voziti« celo življenje.

Ljudje se odločamo v skladu z našimi primarnimi in trenutnimi motivi, zato je bistveno, da znamo motive spoznati, nagovoriti publiko v skladu z njihovim motivom. V eni minuti! Tudi od govorca vsak išče odgovor na vprašanje: kaj je tu zame, kako mi on lahko pomaga.

Kronično in dolgotrajno nerazumevanje med dvema osebama, skupinama ima lahko vzrok v različnem dojemanju sveta. Na eni strani razumsko, na drugi zelo čustveno. Prijazno je, da mi, jaz naredim prvi korak in skušam razumeti, kako oseba čuti, kakšni so njeni občutki ter izkušnje. Kako? Potrkaj »na srce« in se ti bo odprlo. Kako? Z vprašanji. 😊

Bolje od obilice argumentov je, da najprej (spet jaz, mi) spoznamo njegovo plat zgodbe. Nabrale izkušnje in doživetja vplivajo na to, kako gleda in razume nek problem. Ko ugotovimo skupni cilj, poti do tja niso več tako težke. Prehodimo polovico poti k razumevanju najprej sami, drugo polovico, pa mora vseeno tudi sogovornik. Oba pridobiva.

Pri vsakem pogovoru ali nastopu gre za prodajanje samega sebe, svojih lastnih kvalitet.

Govorjenje resnice, ostati pristen in samostojen nam daje psihično oporo, na sogovorca ali publiko pa neredi dober vtis in ustvari in ohrani partnerski odnos in dober občutek.

Ljudje govorimo, življenje piše zgodbe. Sami se odločimo, ali bomo zgodbe samo brali in poslušali, ali bomo sami junaki, junaki s poslanstvom, z nalogo. Ovir in  nasprotnikov je veliko, poti do cilja še več.

Da obdržimo pozornost, podamo sporočilo ali širimo ideje, pripovedujemo zgodbe. Lahko več kratkih, lahko eno dolgo.

Iluzija je, da lahko prepričamo vse in vsakogar. Tudi avtomobilov ne vozimo vsi enakih; majhne, velike, enoprostorce, celo športne. Za svojo idejo si moramo poiskati svojo publiko in jo širiti med svojimi »kupci«. Mnogi še vedno iščejo ideje, ki bi jim bile blizu. Mi v svoje verjamemo. Poskrbimo, da bomo vidni, ponudimo jim to, kar iščejo.

Naj nas ne ovira strah, vcepljen sram ali vcepljena slaba vest. Možnosti, da objavimo svoje govore, pisanja, predstave, dogodke, je ogromno. Kar pogumno in delovno. Rim ni nastal v enem dnevu. Če nam ne uspe v prvem poizkusu, nič zato. Tudi Abraham Lincoln je doživel 6 volilnih porazov, potem pa postal predsednik ZDA in pomagal spremeniti tisti čas.

Torej, če povzamem besede iz filma: » Kar naredimo v življenju, odmeva v večnosti! «

Poskrbimo, da bo odmevalo. Akcija!

Leave a Reply

Your email address will not be published.